Dla chłopczyka i dziewczynki
Wszyscy mamy dziarskie minki
Bo zjadamy witaminki”
Jak wiadomo wszystkim okres jesienny sprzyja przeziębieniom. Dlatego powinniśmy o siebie zadbać i odżywiać się zdrowo. Uczniowie klasy 3b, w trakcie podróży po kontynencie azjatyckim, postanowili w ramach realizacji tematyki o zdrowym odżywianiu -wykonać smaczne i zdrowe sałatki na bazie ryżu z różnorodnymi warzywami. Przed przystąpieniem do pracy, zostały przypomniane zasady zdrowego odżywiania oraz zasady higieny. Po nałożeniu fartuszków, umyciu rąk i warzyw, uczniowie przystąpili do obierania i krojenia. Szło im to doskonale. Robili to nie po raz pierwszy. Już kilkukrotnie udowodnili, że sztuka kulinarna nie jest im obca. Po przyrządzeniu sałatek dzieci z wielkim apetytem przystąpiły do ich degustacji. Wszystkim bez wyjątku przyrządzone sałatki bardzo smakowały, z pewnością dlatego, iż zostały zrobione własnoręcznie i z dodatkiem ulubionych warzyw. Zrobiliśmy ich tak dużo, że każdy mógł wziąć trochę do domu. Świetnie się bawiliśmy, a jeszcze lepiej najedliśmy. Uczniowie klasy 3b mają dużą wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Wiedzą, że należy m.in. spożywać dużo warzyw i owoców, gdyż są one źródłem wielu witamin.
Beata Łabęcka